Jakie korzyści płyną z biologicznej higienizacji gospodarstwa?

Jakie korzyści płyną z biologicznej higienizacji gospodarstwa?
Coraz więcej hodowców odchodzi od stosowania „ostrej chemii” i szuka rozwiązań, które zmniejszają odór, poprawiają mikroklimat i są bezpieczne dla ludzi, zwierząt oraz środowiska. Tu z pomocą przychodzi biologiczna higienizacja – czyli wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów do uporządkowania tego, co dzieje się w budynkach inwentarskich, ściółce, gnojowicy i szambach.
W praktyce oznacza to sięgnięcie po mikrobiologiczne biopreparaty, m.in. takie jak BIOSAN KZ, BIOSAN GS (formy sypkie od BIO-GEN) oraz ProBios HZ (płynne, żywe kultury bakterii).
Biologiczna higienizacja
W sklepie DobryFarmer.pl znajdziesz dwa główne typy preparatów do biologicznej higienizacji:
- Preparaty mikrobiologiczne w formie sypkiej – wysokie stężenie bakterii w 1 g proszku, łatwa aplikacja „z ręki” na ściółkę lub do zbiorników (np. BIOSAN KZ, BIOSAN GS).
- Preparaty płynne z żywymi kulturami bakterii (ProBios HZ) – kompozycja bakterii kwasu mlekowego, drożdży, promieniowców i fototropów, stosowana głównie w formie oprysku na powierzchnie oraz jako dodatek do gnojowicy i obornika.
W praktyce często obserwujemy tendencję, w której hodowcy używający sypkich probiotyków BIO-GEN (do paszy, ściółki) chętniej sięgają po sypkie preparaty BIOSAN do higienizacji, a ci, którzy na co dzień stosują płynne probiotyki Dr Animals, naturalnie wybierają ProBios HZ.
BIOSAN KZ – fundament biologicznej higienizacji
BIOSAN KZ - nasz zdecydowany bestseller - mocno skoncentrowany preparat mikrobiologiczny w proszku, przeznaczony do:
- obiektów inwentarskich bezściółkowych,
- kanałów gnojowych, lagun, zbiorników gnojówki i gnojowicy,
- szamb i przydomowych oczyszczalni ścieków,
- innych obiektów o podobnej uciążliwości (wysoki poziom zanieczyszczeń i odorów).
Jak działa BIOSAN KZ w praktyce?
- neutralizuje nieczystości i skażenia mikrobiologiczne,
- likwiduje przykre zapachy w obiektach i ich otoczeniu,
- poprawia parametry fizykochemiczne i sanitarne ścieków i gnojowicy,
- znacząco ogranicza emisję amoniaku i siarkowodoru do otoczenia.
Korzyści ze stosowania BIOSAN KZ:
- wyraźnie mniej odoru w obejściu,
- łatwiejsze mieszanie i pompowanie gnojowicy,
- lepszy komfort pracy ludzi i warunki dla zwierząt,
- mniejsze ryzyko problemów środowiskowych (skargi sąsiadów, nadmierny zapach).
BIOSAN GS i ProBios HZ – ściółka, powierzchnie i mikroklimat
BIOSAN GS to sypki biopreparat do stanowisk głębokich – kurniki, owczarnie, chlewnie, stajnie i inne obiekty ze ściółką.
Jego działanie:
- rozkłada szkodliwe substancje, takie jak amoniak, azotany i siarkowodór,
- obniża pH i wilgotność ściółki,
- ogranicza rozwój patogennych drobnoustrojów, niszczy jaja i formy przetrwalnikowe owadów oraz endopasożytów.
Efekt: bardziej sucha, zdrowsza ściółka, delikatniejszy zapach w budynku, mniej much i innych uciążliwości.
ProBios HZ – żywe kultury bakterii do budynków i gnojowicy
ProBios HZ to płynny biopreparat – kompozycja żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, drożdży, promieniowców i fototropów, przeznaczona głównie do:
- higienizacji pomieszczeń inwentarskich (obory, chlewnie, kurniki, stajnie) w formie oprysku,
- fermentacji gnojowicy i obornika.
Stosowany na powierzchnie:
- tworzy „film” pożytecznych mikroorganizmów, które wypierają E. coli, Salmonella i inne patogeny,
- wyraźnie zmniejsza emisję siarkowodoru i amoniaku.
Dodany do gnojowicy/obornika:
- poprawia procesy fermentacyjne,
- ujednolica masę, ułatwia mieszanie i rozlewanie,
- ogranicza kożuchy i odór.
Oszczędności i korzyści środowiskowe
Biologiczna higienizacja daje też twarde korzyści ekonomiczne:
- mniej chorób = niższe koszty leczenia i upadków,
- lepsza gnojowica i obornik – poprawa parametrów dzięki BIOSAN KZ i ProBios HZ oznacza łatwiejsze gospodarowanie i mniejsze straty azotu (mniej amoniaku w powietrzu, więcej składnika w glebie).
Od strony środowiskowej:
- dbasz o środowisko w budynku – mniej wilgoci, mniej patogenów, mniejsza presja chorobowa na układ oddechowy i pokarmowy zwierząt,
- poprawiasz jakość powietrza – niższe stężenia amoniaku i siarkowodoru, mniej „dusznego” zapachu,
- polepszasz warunki pracy ludzi – mniejsze zmęczenie, mniej bólów głowy od ostrego odoru,
- ograniczasz emisję uciążliwych gazów i odorów,
- poprawiasz relacje z sąsiadami (mniej „dymu z obory”),
- budujesz wizerunek gospodarstwa prowadzonego nowocześnie i odpowiedzialnie.


