Wykorzystaj potencjał biologicznych zapraw!

Dlaczego stosujemy zaprawy biologiczne
Agrotechniczne metody stosowane w celu ograniczenia patogenów chorobotwórczych i szkodników nie stanowią wystarczającej ochrony.
Szersza ochrona obejmuje zatem stosowanie zapraw nasiennych. Wyróżniamy następujące metody zaprawiania nasion, bulw, cebul, korzeni :
- chemiczne
- biologiczne
- biotechniczne
-fizyczne
Badania wykazały, że stosowanie naturalnych zapraw jest równie skuteczne i efektywne w stosunku do środków chemicznych.
Obecnie stosowane naturalne środki do zapraw oparte są na biologicznych substancjach w formie :
- ekstraktów,
- wyciągów,
- lub przy użyciu pożytecznych mikroorganizmów.
Zaprawy biologiczne: jakie korzyści daje stosowanie biostymulatorów
Często wykorzystywane są biostymulatory na bazie ekstraktów z glonów, kwasów humusowych i huminowych oraz biostymulatory humusowe i olejki eteryczne. Środki biologiczne mogą również zawierać bakterie z rodzaju Bacillus spp. oraz grzyby Trichoderma sp. a także bakterie brodawkowe żyjące w symbiozie z korzeniami roślin motylkowych Zawarte w proponowanych preparatach naturalne aktywatory funkcji biologicznych działają (np. naturalne auksyny) stymulująco, wspomagając szybki wzrost roślin w najważniejszych fazach ich rozwoju (roślina nabiera sił i pożądanych cech w formie siewki), pomagają w gromadzeniu substancji odżywczych i przetwarzaniu ich w wysoki plon, uruchamiają naturalny system obronny przed patogenami oraz wpływają na szybkie ukorzenienie i przyjmowanie się siewek.